Cabluri fără halogen cu întarziere la propagarea flăcării

Cablurile fără halogen sunt esențiale în numeroase aplicații industriale și de infrastructură. De-a lungul timpului, au fost stabilite diferite marcaje pentru aceste cabluri, cum ar fi FRNC, HFFR, LS0H sau LSZH. Dar cât de semnificative sunt aceste abrevieri și care sunt avantajele cablurilor fără halogen comparativ cu cele care conțin halogen ? HELUKABEL vă oferă toate răspunsurile.

Flame retardancy in halogen-free cables

Halogenii (care înseamnă "care formează săruri") includ elementele chimice clor (Cl), brom (Br), fluor (F) și iod (I). În fabricarea cablurilor, acești halogeni sunt utilizați pentru a conferi anumitor materiale de izolație a conductorilor și de înveliș proprietăți rezistente la flacără. Aici intervin clorul (care este o compus al plasticului PVC sau a cauciucului cloroprenic) și fluorul (care se regăsește în materialele rezistente la temperaturi înalte, precum FEP, PTFE și ETFE). Chiar și bromul este utilizat în compușii care fac materialele rezistente la flacără pentru cabluri și conductori.

Problema este că halogenii ard extrem de agresiv și emit vapori toxici atunci când sunt aprinși. Aceștia produc halogenuri care se transformă în substanțe nocive atunci când intră în contactul cu umiditatea și pot provoca intoxicații respiratoria. În plus, substanțele pot provoca coroziunea părților metalice, deteriorând mașinile și chiar armăturile din oțel-beton ale clădirilor. Acest lucru poate duce la necesitatea unor eforturi de eliminare a substanțelor nocive, care consumă timp și sunt costisitoare.

Rezistența la flacără a cablurilor și conductoarelor este, desigur, un criteriu important pentru măsurile de prevenire a incendiilor. Există, de asemenea, o serie de aplicații care necesită în mod explicit produse fără halogeni, ceea ce înseamnă cabluri și conductoare formate din materiale care nu conțin clor, brom, fluor și iod. În cazul în care aceste cabluri se aprind, ele produc mult mai puține substanțe nocive și fum toxic, ceea ce reduce substanțial pagubele provocate clădirilor, utilajelor și oamenilor. Gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, sunt totuși emise atunci când cablurile fără halogeni sunt aprinse.

Cablurile și conductoarele fără halogen sunt necesare, de exemplu, în clădirile cu multe persoane și unde este importantă protecția bunuri materiale de valoare. Exemple în acest sens sunt:

  • Tehnologia clădirilor: În clădirile publice, cum ar fi birourile, centrele comerciale, școlile, spitalele și aeroporturile, sunt în vigoare ordonanțe stricte de prevenire a incendiilor și a riscurilor pentru sănătate. Majoritatea cablurilor și conductoarelor din aceste locuri sunt instalate fix și nu trebuie să îndeplinească cerințe speciale chimice sau mecanice. Aici sunt adesea utilizați compuși pe bază de PE (polietilenă) sau PP (polipropilenă), care sunt fără halogeni, rezistente la flacără și produc puțin fum sau gaze toxice. De asemenea, trebuie să treacă testele de rezistență la flacără prin metoda de ardere a mănunchiurilor de fire ale cablului.
  • Automatizarea industrială: Mașinile și instalațiile necesită adesea cabluri și conductoare cu rezistență chimică și mecanică ridicată. În aplicațiile flexibile, cum ar fi în lanțuri portcablu sau în robotică, aceste solicitări sunt deosebit de mari. În mod obișnuit, aici sunt folosite materiale ale izolațiilor care conțin compuși pe bază de TPE-O sau TPE-U (Elastomeri poliolefinici termoplastici sau Elastomeri termoplastici pe bază de poliuretan). Acestea sunt disponibile și în construcții fără halogeni, dar nu pot fi fabricate la fel de rezistente la flacără sau să emită fum redus ca și cablurile pentru tehnologia clădirilor.

Marcaje tipice pentru cablurile fără halogen

De-a lungul timpului, diferiți producători, piețe, regiuni și standarde au dezvoltat marcaje variate pentru cabluri fără halogeni și rezistente la flacără:

  • FRNC (Flame Retardant Non-Corrosive) – Rezistent la flacără și non-coroziv
  • HFFR (Halogen Free Flame Retardant) – Fără halogen și rezistent la flacără
  • LS0H (Low Smoke 0Halogen) – Fum redus și fără halogen (de asemenea, LSOH)
  • LSZH (Low Smoke Zero Halogen) – Fum redus și fără halogen

Niciuna dintre aceste marcaje nu oferă informații concrete despre rezistența la flacără, corozivitate, toxicitate și reducerea vizibilițăți cauzată de fum. Utilizatorii trebuie, prin urmare, să acorde o atenție deosebită standardelor listate în fișele tehnice ale fiecărui producător. Informațiile prezentate acolo sunt singura modalitate de a identifica proprietățile de inflamabilitate ale unui cablu (teste de ardere orizontale, verticale sau în mănunchiuri de fire).

Ce standarde sunt tipice pentru cablurile fără halogen?

DIN EN 60754-1 VDE 0482-754-1:2021-02 definește echipamentele de testare și procedurile necesare pentru identificarea acidității totale. Rezultatul testului trebuie să indice valori mai mici de 5mg/g pentru a fi certificat ca fiind fără halogeni.

DIN EN 60754-2 VDE 0482-754-2:2021-02 definește măsurarea valorii pH-ului și a conductivității. Rezultatul testului pentru valoarea pH-ului trebuie să fie sub 4,3, iar pentru conductivitate, sub 10µS/mm.

DIN EN 61034-2 VDE 0482-1034-2:2021-02 definește măsurarea densității fumului produs de arderea cablurilor. Rezultatul testului trebuie să arate că fumul reduce vizibilitatea luminii cu cel mult 40% pentru a fi considerat cu emisii reduse de fum. În funcție de aplicație, client și regiune, poate fi necesară o reducere și mai mică a vizibilității. Scopul este ca oamenii să poată recunoaște sursa incendiului și rutele de evacuare. Aceste standarde sunt necesare în clădiri publice și trenuri, datorită densității mari de persoane prezente.

De luat în considerare

În multe aplicații în care siguranța este importantă, cablurile și conductoarele fără halogen oferă avantaje semnificative, deoarece în caz de incendiu se emit mai puține gaze toxice și fum. În același timp, aceste produse trebuie să prezinte o rezistență ridicată la flacără pentru a respecta diferite standarde și cerințe. Nu este suficient să ne bazăm pe marcajele comune FRNC, HFFR, LS0H sau LSZH pentru a determina rezistența reală la flacără a unui cablu. Standardele menționate în fișele tehnice sunt singurele informații pe care trebuie să vă bazați. Prin intermediul acestor standarde, utilizatorii pot determina dacă produsul este considerat a avea o rezistență scăzută, medie sau ridicată la flacără, dacă sunt construite pentru a produce puțin fum sau dacă au fost testate pentru reducerea vizibilității cauzate de fum. Ca experți în producerea cablurilor electrice cu peste 45 de ani de experiență, HELUKABEL este la dispoziția dumneavoastră pentru a vă ajuta să identificați cele mai potrivite cabluri și conductoare pentru aplicația specifică.

Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați la +40.310.69.90.85 sau prin e-mail la office@helukabel.ro.

Găsiți selecția noastră extinsă de cabluri și conductoare fără halogeni în HELUKABEL Online Shop.

spate